Zalaszentgrót Város Önkormányzata

Városbemutatás

Városbemutatás

Zalaszentgrót története

Kelta nyomokra bukkantak

Szentgrót polgárvárosi homokbányájában végzett ásatások során felszínre került leletek - La Tene sírok, kardok, egyéb tárgyi eszközök - elemzése után a régészek arra következtettek, hogy e helyen korábban kelta település létezett. A leletek alapján az is feltételezhető, hogy a település a kelták számára csak átmeneti szálláshelyként szolgált, állandó településre utaló nyomok ugyanis nem kerültek elő.

Városbemutatás

Zalaszentgrót címere

"A címer aranyhullámos sávval szegélyezett csücskös talpú pajzs. A pajzs vörös mezejében lebegő ezüst rövid kardot tartó páncélos kar, alatta zöld babérág helyezkedik el. A rövid kardot tartó páncélos kar a végvári harcokat örökíti meg, alatta a babérág a harcok hősiességét jelképezi."

Városbemutatás

Szentgrót gazdasága

A II. világháborút követően 1946-ban a Zalaszntgrót és Vidéke ÁFÉSZ, 1947-ben az Uniferro Ipari Szövetkezet alakult meg, utóbbinak termékeit több alkalommal is BNV-nagydíjjal tüntették ki. 1949. április 7-én hét helyi iparos megalakította a Rekord Ruhaipari Szövetkezetet. Rá két évre, 1949-ben a Faipari Szövetkezet kezdte meg működését, a cég asztalos- és faipari bútorok gyártásával foglalkozott.

Városbemutatás

Városrészek

Zalaszentgrót városrészeinek bemutatása

Városbemutatás

Várostérkép

Zalaszentgrót városának térképe